Premieră la Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova “ALEGEREA”, piesă scrisă de Regele Mihai I și Regina Ana

0
54
Alegerea-piesa scrisă de Regele Mihai pe scena teatrului din Craiova

Loading

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova anunță premiera spectacolului ALEGEREA, ce are la bază piesa într-un act scrisă în 1960 la Versoix de către Majestățile Lor Regele Mihai I și Regina Ana. 

Evenimentul va avea loc vineri, 18 noiembrie 2022, ora 19:00 la Sala I.D. Sîrbu și se va desfășura în prezența Alteței Sale Regale Principesa Sofia.

Spectacolul este regizat de Alexandru Boureanu și Raluca Păun, scenografia poartă semnătura Liei Dogaru, muzica este compusă și interpretată live de către AG Weinberger, Florin Constantinescu semnează video design-ul iar distribuția spectacolului este alcătuită din actorii Naționalului craiovean: Claudiu Mihail, Marian Politic, Gabriel Marciu, Raluca Păun și copilul Vladimir Politic.

ALEGEREA: o invitație la reflecție, o cutremurătoare piesă despre om și locul său în univers, despre spiritul, pasiunile și ispitele ființei umane. Piesa este parabola prin care Majestățile lor Regele Mihai I și Regina Ana traduc sentimentele unei lumi în derivă. În plin Război Rece, lumea și-a pierdut busola, iar „țara noastră evaporată” (Emil Cioran) geme sub cnut sovietic și primește ordine de la Kremlinul roșu. Un Occident apatic a abandonat – pentru nu se știe cât timp – țări care altădată făceau parte din Lumea Liberă. „Marea Zonă Sovietică înconjurată cu sârmă ghimpată”, cum o denumea Soljenițîn, avea să se dezintegreze abia în 1989…

Această lume închisă, dar și schimbările violente survenite la finalul unei conflagrații mondiale sunt chestionate și exemplificate de personajele spectacolului „Alegerea” – Omul, Amar, Ușurință, Prietenul, Cântăreața, idei vii și principii incasante ale unei umanități nobile sau detracate.

Lupta dintre Bine și Rău se poartă cu măști și cu viclenia specifică personajelor care ies din mantaua lui Iago: Amar și Ușurință sunt fețele aceleiași medalii, una coruptă care înfățișează în dublă efigie venalitatea umană. Unul vorbește în numele… leninismului violent, celălalt în numele plăcerii, al unui hedonism care se dispensează de ideologie. Pus în fața unei alegeri esențiale, pentru ce va opta Omul? Pentru iubire și caritate, așa cum ne-a dezvăluit Regina Ana într-o carte-martor a istoriei Casei Regale, a României însăși.

Următoarea reprezentație a spectacolului va avea loc marți, 22 noiembrie, de la ora 18:00. 

Bilete la spectacolul ALEGEREA: https://tncms.ro/spectacole/alegerea

foto: Cristian Floriganță

Sursa pro-oltenia.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here