O ZI ISTORICĂ: 15 OCTOMBRIE 1922 – ÎNCORONAREA SUVERANILOR ROMÂNIEI MARI

0
22

Loading


Ziua de 15 octombrie marchează momentul de acum 100 de ani când Ferdinand I Întregitorul și Regina Maria au fost încoronați la Alba Iulia ca un ultim simbol al visului devenit realitate al neamului nostru: România Mare.
În urma a trei ani de lupte grele și a doi ani de exil înrobitor, la 15 octombrie 1922, în Alba Regală, suveranii se încoronau în fața tuturor românilor.
Ceremonia de încoronare a avut loc la Catedrala Reîntregirii Neamului, momentul cel mai emoționat fiind atins atunci când regele Ferdinand şi-a așezat pe cap coroana de oţel, pe care fuseseră încrustate însemnele Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei, simbolizând unirea tuturor românilor sub același suveran.
Este lesne de înțeles de ce Alba Iulia a fost ales ca loc al ceremoniei încoronării. În cetatea Albei Regale – inima Transilvaniei -, intrase triumfător, pe 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul, primul făuritor al unităţii românilor.
Tot la Alba Iulia, în ziua de 1 decembrie 1918, peste 100.000 de oameni s-au adunat să sărbătorească unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.
Nu exista un loc mai potrivit pentru oficierea încoronării regilor tuturor românilor.

Prof. dr. Florin EPURE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here