Moș Nicolae – Povestea celui mai așteptat personaj de către cei mici, înainte de venirea lui Moș Crăciun

0
103

Legenda care s-a răspândit în toată lumea este că , Moș Nicolae este o personificare populară a timpului îmbătrânit . Mai exact , Moșul a preluat numele pe care îl știm cu toții din calendarul creștin , dar și data de sărbătoare a Sfântului Nicolae , personaj real , episcop de Myra , apărător al credinței lui Iisus .
Sfântul Nicolae a trăit între secolele ll-lll d. Hr , iar data de 6 decembrie este data morții sale , în anul 352 .
Rămas fără părinți , Nicolae , a dorit să folosească averea care i-a rămas pentru a-i ajuta pe oamenii săraci , dar și pentru a ridica o biserică. Însă , unul dintre episoadele care a atras cu adevărat atenția asupra Sfântului este un episod ce a fost relatat în scrierile religioase . Se spune că Sfântul Nicolae a salvat trei surori sărace , pe care tatăl lor se gândise să le împingă spre desfrâu , din cauza faptului că se luptau cu o sărăcie cruntă . Sfântul Nicolae , auzind de acest caz , le-a sărit în ajutor fetelor și le-a aruncat pungulițe de bani in camerele fetelor . Fetele s-au măritat la scurt timp după acest episod . Datorită acestui gest anonim , oamenii au păstrat tradiția și au fost inspirați sa ofere daruri cu ocazia Sfântului Nicolae . Tocmai din acest motiv , Sfântul Nicolae , Moș Nicolae de acum , este cunoscut drept un aducător de daruri . Sfântul a avut grijă de fiecare om , sarac sau bogat , tânăr sau bătrân , copii și văduve .


Povestea nuielușei lui Moș Nicolae


Cu toții am auzit zicala : ” Dacă nu ești cuminte , Moș Nicolae îți va aduce doar o nuielușă ” . Explicația nuielușei primite de Moș Nicolae vine de la faptul că , în religia ortodoxă , Sfântul Nicolae este cel care a fost învestit cu rolul de ocrotitor al familiei , iar el a intervenit și în educația copiilor .
Așa că , în noaptea de 5 spre 6 decembrie , atunci când toți copiii îl așteaptă pe Moș Nicolae , cei mici pot să primească fie o nuielușă , daca nu au fost cuminți , fie dulciuri ori alte cadouri , dacă au fost ascultători .
Despre Sfântul Nicolae se mai spune și că este iscoada lui Dumnezeu și că el ajută fetele sărace să se mărite . Tot el este stăpânul apelor și îi salvează de la înec pe navigatori , apară soldații pe timp de război .

Sursa: Facebook

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here