Expoziție de “Artă Românească” la Senatul României

0
63

Loading

Artă Românească este o expoziție caritabilă în beneficiul Societății Naționale de Cruce Roșie din România, pentru ajutorarea copiilor defavorizați din Centrele E.G.A.L.

Expoziția Artă Românească, dezvăluie istoria țării noastre apărută în arhitectură, invenții, cultura, pictură și sculptură, datorită diverselor curente occidentale ce aduceau aerul modernist și în România.

Astfel în arhitectură, neoclasicismul, clasicismul, eclectismul sau linia națională sunt curente ce aduc elemente noi în construcția clădirilor pentru a le da o înfățișare cât mai plăcută.

Neromânesc Universitatea Ion Mincu, Art Noveau cazinoul din Constanta, stilul Corintic, Palatul Bursei, Ateneul Român cu stilul Neoclasic și Eclectic, Castelul Peleș și Pelișor două lucrări arhitecturale repetative țării noastre, Castelul Bran care la început a fost conceput ca o construcție militară de apărare, fortificată, mai târziu in ani 1920 sa fie modificată în reședința a casei regale.

Calea Victoriei, prima arteră luminată cu electricitate, cu prima stație de taxi din țară, Palatul Parlamentului cu arhitectura Realist Socialistă, fiind cea de-a doua clădire ca mărime din lume.

Palatul Kretzulescu, un palat istoric neogotic, amplasat în inima Bucureștiului în Parcul Cișmigiu, realizat de către arhitectul Petre Antonescu, în jurului palatului creând un parc de două hectare de verdeața, cu fântâni arteziene terase, bazine și poduri, toate cu influențe baroce.

Mânăstirea Radu Voda, ctitorită de către Alexandru al II-lea și doamna sa Ecaterina pentru a îi mulțumi lui Dumnezeu. Biserica Sfântul Anton, care ajunge să servească drept capelă pentru Curtea Domnească.

În expoziție regăsim portretele marelui sculptor Constantin Brâncuși, inventatorilor români precum Aurel Vlaicu, inginer român, inventator și pionier al aviației române și mondiale. În cinstea lui, comuna Binținți se numește astăzi Aurel Vlaicu, Henry Coandă, academician și inginer aeronautic român, pionier al aviației, fizician, specialist în aerodinamică și mecanica fluidelor, inovator, inventator și descoperitor al efectului care îi poartă numele.

Aurel Perșu primul român care a inventat prima mașină aerodinamică din lume, Emil Racovița, primul român care a făcut o expediție în Antarctica, oameni cu cultură, Marcian Bleahu un geolog, speolog, geograf, alpinist, explorator, scriitor și politician român, membru de onoare al Academiei Române, Grigore Cobălcescu, un geolog și paleontolog român, membru titular al Academiei Române din 1886. Este considerat creatorul școlii românești de geologie și întemeietorul cercetărilor geofizice din România.

Mircea Eliade, istoric al religiilor, scriitor de ficțiune, filozof și profesor de origine romana la română la Universitatea din Chicago, oameni politici Nicolae Iorga istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, cel de-al 34-lea prim-ministru, profesor universitar și academician român. Este cunoscut în lume ca medievist, bizantinist, romanist, slavist, istoric al artelor și filozof al istoriei, personalități din casa regala Regele Mihai, rege al României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, Carol I, în Sinaia domnitor, apoi regele României, care a condus Principatele Române și apoi România după abdicarea forțată a lui Alexandru Ioan Cuza în urma unei lovituri de stat.

Perioadă expunere: 7 Noiembrie -25 Noiembrie 2022. Expoziția poate fi vizitată numai cu progamare tur ghidat ce include taxa și vizitarea întregului Palat al Parlamentului.
DETALII pe: cope@senat.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here