4 decembrie – Sfânta Mare Muceniţă Varvara, mare protectoare în caz de pericol

0
98

Sfânta Varvara s-a născut în secolul al III-lea, în Nicomedia (Izmit-Turcia) şi era vestită pentru frumuseţea ei desăvârşită, motiv pentru care părintele ei a închis-o într-un turn. Acolo ea a ales să se convertească la creştinism.

Tatăl ei, Dioscorus nu a fost de acord cu trecerea ei la religia creştină, astfel că Varvara a decis să fugă din aşa-zisa închisoare din turn. Reuşeşte să se ascundă într-un mod miraculos, într-o stâncă, însă este dată în vileag tatălui său de către un păstor.

Chiar tatăl ei a fost cel care a omorât-o prin tăierea capului, nu înainte de a o biciui cu nuiele şi apoi a ars-o cu făclii. Se pare că pentru această crimă el însuşi a primit pedeapsa divină şi a sfârşit prin a fi ucis de fulger.
Iată cum Sf. Varvara (Barbara), tânăra fecioară de rit creştin şi-a dat viaţa în numele credinţei şi a devenit astfel martiră a creştinătății.

Sfânta muceniță Varvara se numără printre așa-numiții „Paisprezece ajutători” invocați cu precădere în Evul Mediu drept protectori în caz de pericol. Ea este considerată drept patroana minerilor, geologilor, arhitecților, artileriștilor, prizonierilor etc.

Prof. Dr. Florin Epure

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here