Sfânta Varvara s-a născut în secolul al III-lea, în Nicomedia (Izmit-Turcia) şi era vestită pentru frumuseţea ei desăvârşită, motiv pentru care părintele ei a închis-o într-un turn. Acolo ea a ales să se convertească la creştinism.
Tatăl ei, Dioscorus nu a fost de acord cu trecerea ei la religia creştină, astfel că Varvara a decis să fugă din aşa-zisa închisoare din turn. Reuşeşte să se ascundă într-un mod miraculos, într-o stâncă, însă este dată în vileag tatălui său de către un păstor.
Chiar tatăl ei a fost cel care a omorât-o prin tăierea capului, nu înainte de a o biciui cu nuiele şi apoi a ars-o cu făclii. Se pare că pentru această crimă el însuşi a primit pedeapsa divină şi a sfârşit prin a fi ucis de fulger.
Iată cum Sf. Varvara (Barbara), tânăra fecioară de rit creştin şi-a dat viaţa în numele credinţei şi a devenit astfel martiră a creştinătății.
Sfânta muceniță Varvara se numără printre așa-numiții „Paisprezece ajutători” invocați cu precădere în Evul Mediu drept protectori în caz de pericol. Ea este considerată drept patroana minerilor, geologilor, arhitecților, artileriștilor, prizonierilor etc.
Prof. Dr. Florin Epure